Dziś coś o masie cukrowej
- strasznie mi się to podoba, można z niej stworzyć wszystko.
- strasznie mi się to podoba, można z niej stworzyć wszystko.
Masa cukrowa idealnie nadaje się do dekoracji ciast, ciasteczek i tortów. Jest plastyczna, możesz pokryć nią górę ciasta i ulepić z niej drobne ozdobne elementy.
Składniki:
- 40 dag cukru pudru,
- 50 g glukozy (może być w proszku),
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 35 ml wody,
- olejek zapachowy.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Naczynie z nią umieść w garnku z gotującą się wodą i energicznie mieszaj aż do rozpuszczenia. Nie pozwól jej się zagotować! Jeśli jednak tak się stanie, zacznij wszystko od nowa. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj, możesz za pomocą miksera. Zostaw do ostygnięcia. Do wystygniętej żelatyny z glukozą dodaj olejek zapachowy i stopniowo dosypuj przesiany cukier puder, mieszaj masę ręką. Wyrabiaj ja, aż osiągnie plastyczną konsystencję. Przed rozwałkowaniem masy posyp stolnicę mąką ziemniaczaną lub rób to na papierze do pieczenia. będzie to super prezent
Teraz będzie to blog o jedzeniu?/:P
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł z tortem;-)
OdpowiedzUsuń