środa, 7 września 2011

MASA CUKROWA

Dziś coś o masie cukrowej
- strasznie mi się to podoba, można z niej stworzyć wszystko. 



Masa cukrowa idealnie nadaje się do dekoracji ciast, ciasteczek i tortów. Jest plastyczna, możesz pokryć nią górę ciasta i ulepić z niej drobne ozdobne elementy.


Składniki: 
  • 40 dag cukru pudru,
  • 50 g glukozy (może być w proszku),
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 35 ml wody,
  • olejek zapachowy.
Do koloru masy cukrowej używa się barwników spożywczych, które można kupić w sklepach, hurtowniach z produktami do organizowania rożnych typów imprez. A również na allegro. 


Wykonanie:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Naczynie z nią umieść w garnku z gotującą się wodą i energicznie mieszaj aż do rozpuszczenia. Nie pozwól jej się zagotować! Jeśli jednak tak się stanie, zacznij wszystko od nowa. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj, możesz za pomocą miksera. Zostaw do ostygnięcia. Do wystygniętej żelatyny z glukozą dodaj olejek zapachowy i stopniowo dosypuj przesiany cukier puder, mieszaj masę ręką. Wyrabiaj ja, aż osiągnie plastyczną konsystencję. Przed rozwałkowaniem masy posyp stolnicę mąką ziemniaczaną lub rób to na papierze do pieczenia.


Masa ta przyda się do wystroju każdego twego tortu.
Chcesz zrobić komuś prezent niespodziankę?!
przygotuj taki tort 
                                                            będzie to super prezent

 



na allegro można też kupić mnóstwo dekoracji cukierniczych 










2 komentarze: